söndag 30 augusti 2015

Shingel - hemmafixarens bästa vän

När det kom till att välja takmaterial så läste jag på ordentligt. Betongpannor som är på ursprungsdelen av huset, tegelpannor, plåt eller shingel. Det är väl de 4 vanligaste takbeklädnaderna på fritidshus i Sverige och alla övervägde vi.

Det finns ju för- och nackdelar med alla val. Först lutade vi åt betongpannor eftersom det redan var det på huset och man kunde komma undan billigare på så sätt, "bara" att plocka ner och högtryckstvätta de gamla pannorna och lägga dem på ena sidan huset för att köpa nya till andra. Men... det är fasligt tungt med betongpannor. Ta ner alla för att sedan ta upp dem igen och dessutom en stor mängd till för utbyggnaden. Många tunga ton = knäckta ryggar. Eller så får man betala nån annan för att göra det och då blev det ju plötsligt inte billigast längre. Plåt var vi sedan inne på då ett par av grannarna har det och det ser fint ut. Lite dyrare än betong och tegel men inte fasligt mycket. Men när vi pratade med grannarna om de var nöjda med det så kröp det fram att det lät rätt mycket när det regnade - och det gör det ju hela sommaren i Sverige...

Men shingel då? Det ser ut som det dyraste valet men är det verkligen det? Man bör ju faktiskt väga in att det inte behöver ha någon läkt som också kostar pengar. Dessutom är det nog lättast och snabbast att lägga om man ska tro på det jag läst på Internet. Efter att ha kollat runt en del på priserna på Shingel så visade det sig att det var ohyggligt stora skillnader i pris beroende på modell men också samma modell på olika ställen. Jag fick tag på Takshingel T-Emballage KL på Bygghemma för kampanjpriset 105kr/kvm och det är ju faktiskt knappt dyrare än något annat material (inkl läkt) då.



Med facit i hand kan jag absolut säga att vi valde rätt. Det gick som en dans att få upp Shinglet och det ser jättesnyggt ut! Även barnen kunde hjälpa till och det gjorde de jätteduktigt så en sida av taket gick på en dag - cirka 25 kvm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.